Csőben sült spenót spanyol módra

Csoben sult spenot
  • Előkészítés
    20 perc
  • Sütés/főzés
    15 perc
  • Adag
    2
  • Megtekintés
    2 235

Csőben sült spenót spanyol módra

A spanyol konyhában gyakran találkozunk gratinált, azaz csőben sült ételekkel. A hétköznapokon ők is előszeretettel készítenek olyan gyorsan elkészíthető ételeket, ami felett nem kell hosszasan ácsorogni. Az egyik ilyen a csőben sült spenót, “Espinacas gratindas”, egy másik, például, ami gyakran közkedvelt vacsora is, a krumplis tortilla. Akkor nézzük is, hogy készül az egyszerűen nagyszerű spanyol gratinált spenót :).

Csőben sült spenót spanyol módra videó:

Tippek a spenót recepthez:

  1. Ha friss spenótot készülsz felhasználni, akkor szeletelés, vagy tépkedés előtt mosd meg a zöldséget. Ezzel a vízben oldódó vitaminok legjava benne marad a spenótban.

  2. Gluténérzékenység esetén a sűrítéshez (4. lépés) a lisztet helyettesítheted kukoricakeményítővel, vagy akár rizsliszttel is.

  3. Laktózérzékenység esetén a tejszín legyen laktózmentes, vagy ezt helyettesítheted laktózmentes tejjel, kis kukoricakeményítővel elkeverve, vagy modern módra akár saját magával is sűrítheted. Erről a sűrítés fajtái bejegyzésünkben olvashatsz bővebben.

  4. Ha szeretnél többet tudni a spenót élettani hatásáról, akkor kattints ide. Ha szeretnél bővebben olvasni a bazsalikomról, akkor kattints ide.

Hozzávalók 2 személyre:

1 zacskò/doboz (450g) fagyasztott spenòt
50g mazsola
50g fenyő (helyetesìthető mandulàval)
200 ml tejszìn
liszt
3 gerezd fokhagyma
2 tojàs
reszelt sajt
extra szűz olívaolaj
sò, bors

    Receptleírás

    Ha friss parajjal dolgozol, felhasználás előtt mindig mosd át alaposan, bő vízzel. A boltban zacskóban kapható zöldség gyakran előre mosott, erről mindig győződj meg. Ezt követően elegendő megtépkedni a spenótleveleket és a fokhagymával együtt megfonnyasztani. Érdemes lefedni a serpenyőt, így gyorsabban összeesnek a levelek. Ebben a spenót receptben én fagyasztott spenótot használtam.

    Lépés 1

    Egy edényben forralj vizet. Amikor lobog, adj hozzá sót, majd tedd bele a fagyasztott spenótleveleket. Dolgozhatsz fagyott- vagy félig kiengedett állapotú spenóttal is. Amikor megfőtt, szűrd le és tedd félre.

    Lépés 2
    Csoben sult spenot

    Egy meleg serpenyőben kevés olívaolajon finoman pirítsd le a fokhagymát és a fenyőmagot.

    Lépés 3
    Csoben sult spenot

    Add hozzá a lecsepegtetett spenótot, majd a mazsolát. Keverd össze és hagyd néhány percig főni.

    Lépés 4
    Csoben sult spenot

    Add hozzá az 1 evőkanál lisztet. A liszt helyett használhatsz étkezési keményítőt, vagy akár rizslisztet is a sűrítéshez.

    Lépés 5
    Csoben sult spenot

    Jöhet hozzá a tejszín és ízlés szerint ízesítsd sóval, borssal. Majd utolsó lépésben forrald össze. Laktózérzékenység esetén a tejszín legyen laktózmentes, vagy ezt helyettesítheted laktózmentes tejjel, kis kukoricakeményítővel elkeverve, vagy modern módra akár saját magával is sűrítheted. Erről a sűrítés fajtái bejegyzésünkben olvashatsz bővebben.

    Lépés 6

    Szedd egy hőálló tálba a spenótot és üss egy tojást a tetejére. Ezt követően hintsd meg az ízlésednek megfelelő sajttal.

    Lépés 7
    Csoben sult spenot

    180Cº-ra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt süsd készre. Amikor a sajt aranyszínű biztos lehetsz benne, hogy a tojás is átsült. A friss bazsalikom remekül harmonizál az összetevőkkel és feldobja az ízhatást. Tálaláskor finoman hintsd meg vele a tetejét.

    Conclusion

    Jó étvágyat kívánunk!

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Recipe Reviews

    Avarage Rating:
    • 5 / 5
    Total Reviews:( 1 )
    • Mazsó

      Nagyon finom lett. Egyszerű és érthető receptleírás. Köszönöm szépen

      • Niki

        Köszönöm, hogy megosztottad velünk. Örülök, hogy ízlett. ☺️

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük